sosy 22.01.2022

sos beszamelowy

10 min
2 porcje
Sos beszamelowy
FomaA, stock.adobe.com
0

W kuchni francuskiej często używa się sosu beszamelowego. Podaje się go na stole do dania głównego i jest stosowany w wielu przepisach. Przygotowanie sosu nie jest trudne, zwłaszcza że cały proces jest tutaj opisany krok po kroku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W grubościennym rondlu na małym ogniu roztop masło.

Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

Intensywnie mieszając, wlej ciepłe mleko cienkim strumieniem. Masa powinna być jednorodna.

Dodaj sól i zmieloną gałkę muszkatołową do smaku.

Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zwykle zajmuje to 2-3 minuty. Pamiętaj, że po ostygnięciu stanie się nieco grubszy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy