W kuchni francuskiej często używa się sosu beszamelowego. Podaje się go na stole do dania głównego i jest stosowany w wielu przepisach. Przygotowanie sosu nie jest trudne, zwłaszcza że cały proces jest tutaj opisany krok po kroku!
Składniki
- masło - 60 g
- mąka - 2,5 art.
- mleko - 380 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W grubościennym rondlu na małym ogniu roztop masło.
Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Intensywnie mieszając, wlej ciepłe mleko cienkim strumieniem. Masa powinna być jednorodna.
Dodaj sól i zmieloną gałkę muszkatołową do smaku.
Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zwykle zajmuje to 2-3 minuty. Pamiętaj, że po ostygnięciu stanie się nieco grubszy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy