Sałatka Oliviera ma znacznie więcej lat, niż się wydaje. Po prostu stał się bardzo znajomy, więc niewiele osób myśli o jego pochodzeniu i historii. Dla porównania podzielę się z Tobą starym przepisem, który odpowiednio ozdobi świąteczny stół.
Składniki
do sałatki:
- Przepiórka (filet) – 300 g
- jaja przepiórcze - 6 kawałki
- rak szyjki macicy - 200 g
- młode ziemniaki - 400 g
- ogórki kiszone (korniszony) – 180 g
- marchew (młoda) – 2 kawałki
- zielony groszek - 100 g
do tankowania:
- ocet winny (biały) – 2 art.
- żółtka (przepiórka) – 2 kawałki
- musztarda Dijon - 1 art.
- oliwa z oliwek - 250 ml
- kapary - 1.5 art.
- biały pieprz (mielony) – 0.5 CZ. l.
- sok z cytryny - 1 art.
- Skórka z cytryny - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie składniki sosu w blenderze i dobrze ubij.
Gotuj jajka przepiórcze 4 minuty po ugotowaniu.
Osobno ugotuj lub upiecz przepiórkę.
Gotuj młode ziemniaki i marchewki do miękkości.
Niech wszystkie składniki ostygną i pokrój Oliviera w kostkę.
Dodaj groszek i dopraw sałatkę przygotowanym sosem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy