Sałatka & 171; bransoletka z granatu&187; z pieczarkami i basturma
Cóż za święto bez wystawnej uczty? I chcesz zaskoczyć nie tylko smakiem, ale także oryginalną prezentacją. Te dwie cechy doskonale łączą się w sałatce "bransoletka z granatu". Proponuję gotować z pieczarkami i basturmą.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Buraki, ziemniaki, marchewki obrać i zetrzeć.
Pokrój basturmę w cienkie talerze.
Aby uzyskać sałatkę o pożądanym kształcie, Ustaw szklankę na środku talerza.
Ułóż warstwę ziemniaków, pieprzu, soli i posmaruj majonezem.
Kolejne warstwy to pieczarki, cebula i marchewka. Ponownie posyp pieprzem, solą i posmaruj majonezem.
Ułóż buraki i delikatnie posmaruj majonezem ze wszystkich stron.
Udekoruj gęstą warstwą ziaren granatu i lekko ubij sałatkę dłonią. Wygodnie jest to zrobić za pomocą folii spożywczej.
Ostrożnie wyjmij szklankę, połóż plasterki basturmy na wierzchu i włóż gotową sałatkę do lodówki na 1,5-2 godziny.