sosy 07.02.2022

sos mięsny Amatrichana

40 min
5 porcji
Sos mięsny Amatrichana
okkijan2010, stock.adobe.com
0

Z tym sosem każde danie będzie satysfakcjonujące. We Włoszech gotuje się go z różnymi wędzonkami, owczym serem lub parmezanem. Czasami wyklucza się pomidory, czosnek lub cebulę. Przepisy są zawsze inne, oryginalne, ale bardzo smaczne! Oferuję swoją wersję apetycznej amatrichany.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory, pokrój i posyp solą.

Drobno posiekaj boczek, wędzony mostek i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj boczek, mostek i smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj cebulę, pomidory, mielony pieprz i sól. Gotuj sos pod przykryciem przez 20-25 minut.

Dodaj bazylię i czosnek przepuszczony przez prasę. Po 5 minutach ogień można wyłączyć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy