Nie próbuj zastępować świeżych pomidorów pastą pomidorową lub keczupem. Wpłynie to negatywnie na smak i aromat gotowego dania. Dlatego najsmaczniejszy sos pomidorowy do spaghetti można przygotować tylko latem. Jak mówią, Złap chwilę!
Składniki
- pomidory - 600 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na każdym pomidorze wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, usuń skórkę.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju na złoty kolor.
Dodaj pokruszone pomidory, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.
Dodaj sól, cukier, płatki czerwonej papryki i gotuj przez 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy