W najlepszych tradycjach kuchni gruzińskiej tkemali doskonale nadaje się do najróżniejszych dań mięsnych. Szczególnie tak podwójnie pachnące tkemali ze świeżą kolendrą. Taki sos jest również dobry z ziemniakami, a także z innymi daniami głównymi i dodatkami.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 700 g
- woda - 120 ml
- kolendra - 5 gałązki
- mięta - 3 gałązki
- czosnek - 4 ząbki
- Chili - 0.5 kawałki
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0.5 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wiśniową wodą i gotuj do miękkości.
Przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito.
Zmiel kolendrę, miętę, czosnek i chili.
Wymieszaj wszystkie składniki tkemali.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy