Przepyszny Hiszpański SOS został wymyślony przez rybaków, więc początkowo podawano go tylko z owocami morza. W nowoczesnej kuchni SOS romesco jest przyprawiany szeroką gamą potraw. Dość często jest używany jako dip do ziemniaków pieczonych w plasterkach.
Składniki
- pomidory - 200 g
- papryka - 200 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 2 ząbki
- płatki migdałów - 3 art.
- ocet winny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 80 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,5 łyżeczka
- woda (przegotowany) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść pomidory, bułgarską i ostrą paprykę na suchej patelni, smaż z obu stron, aż będą czarne.
Umieść warzywa w misce, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.
Oddziel miąższ warzywny od nasion, skórki i folii.
Umieść kawałki warzyw, płatki migdałów i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sól, mielony pieprz, ocet, olej, wodę i włącz blender na kolejne 1 minutę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy