sosy 15.06.2023

SOS romesco

35 min
5 porcji
SOS romesco
Olga, stock.adobe.com
0

Przepyszny Hiszpański SOS został wymyślony przez rybaków, więc początkowo podawano go tylko z owocami morza. W nowoczesnej kuchni SOS romesco jest przyprawiany szeroką gamą potraw. Dość często jest używany jako dip do ziemniaków pieczonych w plasterkach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść pomidory, bułgarską i ostrą paprykę na suchej patelni, smaż z obu stron, aż będą czarne.

Umieść warzywa w misce, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.

Oddziel miąższ warzywny od nasion, skórki i folii.

Umieść kawałki warzyw, płatki migdałów i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.

Dodaj sól, mielony pieprz, ocet, olej, wodę i włącz blender na kolejne 1 minutę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy