sosy 07.06.2023

SOS Kalinowy do mięsa

10 min
4 porcje
SOS Kalinowy do mięsa
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Płynne przyprawy z jagód i owoców stają się ostatnio coraz bardziej popularne. Kontynuując ten temat, proponuję ugotować sos Kalinowy do mięsa. Jego bogaty smak i jasny czerwony kolor idealnie uzupełnią pieczoną wieprzowinę lub kaczkę, smażony stek, kotlet, pieczeń.

Składniki

  • Kalina - 500 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • skrobia - 2 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozgnieć Kalinę za pomocą popychacza i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z sokiem z cytryny, cukrem, solą, mielonym pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.

Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej cienkim strumieniem do wrzącego sosu, ciągle mieszając.

Gotuj wszystko razem przez 5 minut, ostudź i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy