Liguria to mały region Włoch, który zasłynął na całym świecie z przepysznego pesto. Oprócz niego powstało wiele innych arcydzieł, w tym sos orzechowy. Jego włoscy szefowie kuchni zalecają podawanie ravioli z nadzieniem warzywnym.
Składniki
- orzechy włoskie - 200 g
- biały chleb - 1 kawałek
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 50 g
- mleko - 1 szklanka
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Chleb pokruszyć na mleko i odstawić na 5 minut.
Lekko wyciśnij chleb i przenieś do miski blendera.
Dodaj orzechy, obrane ząbki czosnku, sól, olej i starty parmezan.
Zmiel blenderem do uzyskania gładkości.
Wlej mleko, które zostało po chlebie i włącz blender na kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy