porzeczki starte z cukrem bez gotowania

24 godz. 0 min.
5 puszek
Porzeczki starte z cukrem bez gotowania
Elen Nika, stock.adobe.com
0

Czarna porzeczka jest rekordzistą pod względem zawartości witaminy C. Aby zachować nie tylko smak i aromat jagód, ale także korzystne właściwości, proponuję przygotować "zimny" dżem na zimę - porzeczki starte z cukrem. Doskonałe wsparcie odporności poza sezonem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie włóż do durszlaka.

Umieść jagody w głębokiej misce, zmiksuj blenderem, aż będą papkowate, a następnie przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę z masą jagodową złożoną z kilku warstw gazy i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Okresowo masę należy mieszać.

Po dniu dodaj sok z cytryny do przedmiotu obrabianego (możesz zastąpić 1 łyżeczkę.ze szkiełkiem kwasu cytrynowego), dobrze wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut.

Zapakuj "zimny" dżem do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, nie sięgając do szyi o 4 cm, przykryj wierzch warstwą cukru o grubości około 2 cm - stworzy rodzaj skórki i ochroni dżem przed pleśnią.

Zamknij hermetycznie słoiki z półfabrykatem i wyślij do przechowywania w spiżarni lub piwnicy. "Zimny" dżem porzeczkowy jest przechowywany w chłodnym miejscu do 1 roku.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy