Czarna porzeczka jest rekordzistą pod względem zawartości witaminy C. Aby zachować nie tylko smak i aromat jagód, ale także korzystne właściwości, proponuję przygotować "zimny" dżem na zimę - porzeczki starte z cukrem. Doskonałe wsparcie odporności poza sezonem!
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie włóż do durszlaka.
Umieść jagody w głębokiej misce, zmiksuj blenderem, aż będą papkowate, a następnie przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę z masą jagodową złożoną z kilku warstw gazy i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Okresowo masę należy mieszać.
Po dniu dodaj sok z cytryny do przedmiotu obrabianego (możesz zastąpić 1 łyżeczkę.ze szkiełkiem kwasu cytrynowego), dobrze wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut.
Zapakuj "zimny" dżem do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, nie sięgając do szyi o 4 cm, przykryj wierzch warstwą cukru o grubości około 2 cm - stworzy rodzaj skórki i ochroni dżem przed pleśnią.
Zamknij hermetycznie słoiki z półfabrykatem i wyślij do przechowywania w spiżarni lub piwnicy. "Zimny" dżem porzeczkowy jest przechowywany w chłodnym miejscu do 1 roku.