Niesamowity włoski sos na bazie pomidorów i ostrej papryki. Tradycyjny przepis wykorzystuje świeżą pietruszkę. Nie miałem go, więc musiałem dodać zioła prowansalskie. Moim zdaniem SOS Arabiata okazał się bardzo smaczny.
Składniki
- pomidory - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet winny - 2 art.
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomidory w blenderze i przetrzyj przez sito.
Pokrój ostrą paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę, pokrój.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj ostrą paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę i smaż przez 1 minutę.
Dodaj masę pomidorową, cukier, sól, zioła prowansalskie i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na minimalnym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach wyjmij z pieca.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy