sosy 30.06.2023

SOS Arabiata

30 min
4 porcje
SOS Arabiata
alex von bux, stock.adobe.com
0

Niesamowity włoski sos na bazie pomidorów i ostrej papryki. Tradycyjny przepis wykorzystuje świeżą pietruszkę. Nie miałem go, więc musiałem dodać zioła prowansalskie. Moim zdaniem SOS Arabiata okazał się bardzo smaczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel pomidory w blenderze i przetrzyj przez sito.

Pokrój ostrą paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę, pokrój.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj ostrą paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę i smaż przez 1 minutę.

Dodaj masę pomidorową, cukier, sól, zioła prowansalskie i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na minimalnym ogniu.

Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach wyjmij z pieca.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy