Ta sałatka w stylu tajskim z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni azjatyckiej. Głównymi składnikami są małże, krewetki i świeże warzywa. Radzę podawać danie z cienkimi, przewiewnymi chipsami ryżowymi.
Składniki
- ogórki - 2 kawałki
- Mieszanka sałatek - 2-3 garści
- kiełkujące ziarna - 2 garści
- pietruszka - 4 gałązki
- pomidory koktajlowe - 160 g
- małże - 200 g
- krewetki - 200 g
- olej sezamowy - 4 art.
- Sezam - 2 art.
- trawa cytrynowa - 2 gałązki
- ostra czerwona papryka - 2 szczypta
- skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
- mielony różowy pieprz - 2 szczypta
- czosnek - 2 ząbki
- rozmaryn - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż małże i krewetki w odrobinie oleju sezamowego na dużym ogniu.
Zmiel trawę cytrynową, czosnek, skórkę i rozmaryn. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj z pozostałym olejem do dressingu.
Pokrój ogórki na cienkie talerze za pomocą obieraczki do warzyw.
Pokrój wiśnie na kawałki, dodaj wszystkie warzywa i wrzuć sałatkę. Polej dressingiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy