
Zaskocz rodzinę niezwykłą koreańską marchewką. W tym przepisie zwykły czosnek zastępuje asafetida i wcale nie ma ostrej papryki. Taka przekąska jest doskonale przechowywana w lodówce przez kilka dni i z czasem staje się coraz lepsza.
Składniki
- marchew - 500 g
- imbir - 10 g
- asafetida - na czubku noża
- ocet winny - 1,5 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, zmieloną gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej mocno Olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.
Obierz imbir i zetrzyj.
Dodaj imbir, ocet i asafetydę do marchwi. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy