
Marynowane buraki są dobre, ponieważ wszystkie smaki przeplatają się w tym samym czasie. Jest słodycz samej rośliny okopowej, kwaskowatość marynaty i pikantne nuty przypraw. Tym razem proponuję uzupełnić obraz o wyrazistą ostrość chrzanu.
Składniki
- Burak - 1 kg
- korzeń chrzanu - 50 g
- woda - 1 l
- ocet - 200 ml
- cukier - 30 g
- liść laurowy - 1 rzecz
- Goździk - 5 sztuk
- ziele angielskie - 5 groszek
- ostra czerwona papryka - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i pokrój na kawałki średniej wielkości do smaku. Losowo posiekaj chrzan.
Dodaj wszystkie przyprawy i zalej warzywa wodą.
Zagotuj na małym ogniu, natychmiast odcedź bulion i przenieś buraki z chrzanem do pojemnika do marynowania.
Wymieszaj bulion z kęsem i wlej warzywa. Szczelnie zamknij pojemnik i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy