Pomimo Japońskich korzeni, ojczyzną tego dania jest Ameryka. Historia bułek Philadelphia rozpoczęła się w latach 80., kiedy to po raz pierwszy przygotował je nowojorski kucharz. Przekąska szybko stała się popularna na całym świecie i dziś prawie wszyscy o niej wiedzą.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- łosoś (małosolny) – 200 g
- ser śmietankowy - 160 g
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z łososia na cienkie prostokątne talerze.
Połóż warstwę ryżu na bambusowej macie, połóż arkusz nori na wierzchu.
Rozłóż ser śmietankowy na szerokiej krawędzi paskiem.
Zwinąć ciasną rolkę, delikatnie dociskając matę na całej powierzchni.
Połóż pokrojone kawałki ryby na bambusowej macie.
Umieść gotową rolkę na wierzchu i użyj maty, aby zwinąć łososia.
Pokrój na małe kawałki, połóż na talerzu lub desce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy