
Zafunduj sobie niezwykłą przekąskę-zrób pasztet z wątroby keta! Można to łatwo zrobić w domu. Wątroba powinna być wstępnie ugotowana, a następnie wraz ze smażoną cebulą i przyprawami zmielić w blenderze.
Składniki
- wątroba (Kety) – 600 g
- szalotka - 100 g
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątrobę keta i włóż do rondla.
Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 15 minut.
Połóż wątrobę na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.
Szalotki obrać i drobno posiekać.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie półprzezroczysty.
Umieść w misce blendera gotowaną wątrobę, smażoną, sól, kolendrę i czarny pieprz. Zmiel do uzyskania gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy