
Zestaw podstawowych produktów, odrobina wyobraźni i wspaniały pieczeń z makaronem. Można go przygotować na wakacje lub po prostu. Oryginalna przekąska zachwyci wszystkich doskonałym smakiem i niezwykłym wyglądem.
Składniki
- mięso mielone - 1 kg
- makaron - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- tymianek (mielony) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj 0,5 łyżeczki. sól, makaron i gotuj do miękkości. Radzę postępować zgodnie z instrukcjami producenta.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Połącz mięso mielone, smażoną cebulę, jajko, pozostałą sól, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Rozłóż dwie warstwy folii na desce. Połóż mięso mielone prostokątną warstwą o grubości około 1-1, 5 cm.
Pozostawiając szerokie krawędzie wolne, ułóż ugotowany makaron na środku.
Zwiń rolkę i zabezpiecz krawędzie folii.
Przełóż na blachę do pieczenia i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ostrożnie rozwiń folię i włóż bułkę do piekarnika na kolejne 5-7 minut.