Sałatki z gruszką i serem pleśniowym nigdy się nie nudzą – to połączenie od dawna jest Klasyczne. Tym razem proponuję rozcieńczyć go kurczakiem pieczonym w papryce. Podczas serwowania możesz lekko zmiażdżyć danie tą samą papryką lub płatkami chili.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- Mieszanka sałatek (Dowolna zieleń) – 200 g
- Gruszka - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 70 g
- żurawina (suszone) – 60 g
- Ser Dor Bleu - 70 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj kurczaka odrobiną oliwy z oliwek, obficie zwiń paprykę i zawiń w folię.
Piecz filety w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni, a następnie pokrój losowo.
Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałatce razem z kurczakiem.
Skrop sałatkę pozostałym olejem, posyp posiekanymi orzechami i żurawiną.
Na samym końcu pokrusz niebieski ser Dor Blue na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy