Jak przystało na dania azjatyckie, sałatka wykorzystuje ostre przyprawy, sosy i ocet ryżowy. To oni nadają potrawie te najbardziej niezwykłe nuty smakowe. Polecam dodać pachnącą kolendrę lub pietruszkę, a najlepiej wszystko na raz!
Składniki
- Funchoza - 250 g
- wieprzowina (polędwica) – 300 g
- cebula - pół
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos rybny - 1 art.
- mielony imbir - 0,5 CZ. l.
- papryka - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 4-5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wieprzowinę.
Dodaj 150 ml wody, przykryj i gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
Posiekaj warzywa, gotową wieprzowinę i obraną cebulę.
Połącz funchozę, wieprzowinę, cebulę i zioła.
Osobno wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, mielony imbir, paprykę i cukier.
Wlej przygotowaną mieszaninę do sałatki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.