sałatki 22.01.2022

sałatka Funchoza z wieprzowiną i pikantnym dressingiem

40 min
4 porcje
Sałatka z funchozy z wieprzowiną i pikantnym dressingiem
pedphoto36pm, stock.adobe.com
0

Jak przystało na dania azjatyckie, sałatka wykorzystuje ostre przyprawy, sosy i ocet ryżowy. To oni nadają potrawie te najbardziej niezwykłe nuty smakowe. Polecam dodać pachnącą kolendrę lub pietruszkę, a najlepiej wszystko na raz!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 4-5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wieprzowinę.

Dodaj 150 ml wody, przykryj i gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.

Posiekaj warzywa, gotową wieprzowinę i obraną cebulę.

Połącz funchozę, wieprzowinę, cebulę i zioła.

Osobno wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, mielony imbir, paprykę i cukier.

Wlej przygotowaną mieszaninę do sałatki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy