Jeśli lubisz kuchnię hawajską, docenisz egzotyczne Poke. To danie będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. Poke z czerwoną rybą i sosem "Nikkei" jest przygotowywany szybko i prosto, a jego oryginalny i świeży smak zostanie zapamiętany przez Gości na długo.
Składniki
- czerwona ryba - 150 g
- ryż - 100 g
- nori - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Imbir - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- Sezam - 1 CZ. l
- sos sojowy - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby przygotować sos Nikkei, wyślij posiekaną cebulę, czosnek, trochę posiekanego imbiru do głębokiej miski. Wyciśnij połowę cytryny, polej sosem sojowym.
Umieść filety z czerwonej ryby pokrojone na małe kawałki w sosie. Wymieszaj i pozostaw na pół godziny.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Pokrój ogórek i nori.
Połóż ryż na dnie talerza, połóż marynowaną rybę na wierzchu, uzupełnij ogórkiem i nori, posyp sezamem na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy