Jedną z głównych zalet shawarmy jest to, że można ją przygotować dosłownie z dowolnymi dodatkami według własnego gustu. A ten przepis z koreańską marchewką jest kolejnym tego dowodem. Okazuje się podwójnie smaczny, pikantny i jednocześnie satysfakcjonujący.
Składniki
- Pita - 2 liścia
- filet z kurczaka - 1-2 kawałki
- koreańska marchewka - 150 g
- kapusta - 150 g
- ogórki - 2 kawałki
- ser - 120 g
- korniszony (marynowane) – 5-6 sztuk
- pomidory - 2 kawałki
- ketchup - 3 art.
- majonez - 3 art.
- śmietana - 3 art.
- czosnek - 2 ząbki
- papryka - 1 CZ. l.
- koperek - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka w paski, dopraw do smaku i smaż do miękkości.
Drobno posiekaj wszystkie warzywa. Zetrzyj ser.
Połącz keczup, majonez, śmietanę, przyprawy, posiekany koperek i czosnek.
Rozwiń arkusze chleba pita i rozłóż nadzienie.
Polej sosem i zwiń shawarmę.
Wyślij ją do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni. Lub grilluj z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy