przekąski 22.01.2022

bułki z marchewką i marynowanym daikonem

40 min
4 porcje
Bułki z marchewką i marynowanym daikonem
Jag_cz, stock.adobe.com
0

Marynowany daikon jest uwielbiany nawet przez tych, którzy nie tolerują zwykłej rzodkiewki. Ma przyjemną chrupiącą konsystencję i niezwykły słodkawy smak. Idealny dodatek do japońskich bułek! I nie ma znaczenia, czy będą z rybą, czy na przykład z gotowaną marchewką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj ryż we wrzącej wodzie do miękkości i dopraw octem z cukrem i solą.

Osobno ugotuj lub upiecz marchewki i pokrój je w kostkę wraz z daikonem.

Pokrój ogórek w cienkie paski.

Ułóż warstwę ryżu na arkuszach nori, nie sięgając do krawędzi. Z jednej strony połóż na nim nadzienie warzywne.

Uformuj bułki za pomocą maty i pokrój ostrym nożem zanurzonym w wodzie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy