Marynowany daikon jest uwielbiany nawet przez tych, którzy nie tolerują zwykłej rzodkiewki. Ma przyjemną chrupiącą konsystencję i niezwykły słodkawy smak. Idealny dodatek do japońskich bułek! I nie ma znaczenia, czy będą z rybą, czy na przykład z gotowaną marchewką.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- marchew - 80 g
- daikon (marynowany) – 80 g
- ogórki - 1 rzecz
- nori - 4 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż we wrzącej wodzie do miękkości i dopraw octem z cukrem i solą.
Osobno ugotuj lub upiecz marchewki i pokrój je w kostkę wraz z daikonem.
Pokrój ogórek w cienkie paski.
Ułóż warstwę ryżu na arkuszach nori, nie sięgając do krawędzi. Z jednej strony połóż na nim nadzienie warzywne.
Uformuj bułki za pomocą maty i pokrój ostrym nożem zanurzonym w wodzie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy