przekąski 15.04.2022

Babaganush z bakłażana

35 min
4 porcje
Babaganush z bakłażana
lavizzara, stock.adobe.com
0

Babaganush to bardzo prosta orientalna przekąska, powszechna również w kuchni arabskiej i żydowskiej. Tradycyjnie jest przygotowywany z bakłażana. Okazuje się, że delikatna i aromatyczna Pasta do kanapek, kanapek i tartletów.

Składniki

  • bakłażany - 2-3 kawałki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2-3 art.
  • tahini - 2 art.
  • cytryna - 0.5 kawałki
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż bakłażana do formy, nakłuj wykałaczką, skrop olejem i piecz przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.

Łyżką wyjmij miąższ bakłażana, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiel masę w blenderze.

W razie potrzeby dodaj sezam, orzechy lub posiekane warzywa.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy