Lubisz pikantne przekąski? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Dzięki papryczkom chili danie jest niesamowicie palące. Jego ilość można dostosować do własnych upodobań, ale należy pamiętać, że z czasem ostrość staje się mniej intensywna.
Składniki
- marchew - 500 g
- suszone chili - 0,5 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- ocet winny - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Dodaj sól, cukier, mieloną kolendrę i dobrze wymieszaj.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Wlej gorący olej do marchewki, odcedzając cebulę przez sitko.
Dodaj chili, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj ponownie, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy