Oczywiście do klasycznych bułek potrzebna jest ryba. Ale nasz asortyment jest znacznie gorszy od japońskiego. Dlatego lubię eksperymentować z dodatkami i szukać prostszych, ale smacznych opcji. Mówię o rolkach śledziowych!
Składniki
- nori - 2 liścia
- okrągły ryż - 140 g
- ocet ryżowy - 1.5 art.
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- śledź (filet) – 150 g
- majonez - 2-3 art.
- Tabasco - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Wymieszaj ocet, cukier i sól. Dopraw ryż i ostudź.
Ułóż ryż równą warstwą na arkuszach nori.
Wymieszaj majonez z ostrym sosem do smaku i nałóż peeling.
Ułóż śledzie pokrojone w paski.
Zwiń ciasne rolki za pomocą specjalnej maty i pokrój je lekko wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy