Chcesz zanurzyć się w świecie kulinarnych rozkoszy? Ugotuj Oliviera z krewetkami i jajkami przepiórczymi. Wyśmienite składniki sprawiają, że sałatka jest prawdziwym arcydziełem. A piękne naczynia i oryginalna porcja wyznaczą ostatni punkt!
Składniki
- krewetki (obrane) – 300 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- zielony groszek (puszka) – 150 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- ogórki (świeży) – 1 rzecz
- jaja przepiórcze (gotowane) – 10 sztuk
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- majonez - 250 ml
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój krewetki w średniej wielkości kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw kilka krewetek w całości do dekoracji gotowego Oliviera.
Pokrój ziemniaki, marchew, jajka, świeże i pikle na małe kawałki. Przekrój jedno jajko na pół do dekoracji.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz i lekko osusz na ręczniku papierowym.
W głębokiej misce połącz ziemniaki, krewetki, marchewkę, jajka, groszek i oba rodzaje ogórków.
Dodaj zmielony czarny pieprz, sól, majonez i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć Oliviera na talerzu. Udekoruj połówkami jajka, natką pietruszki i krewetkami.