Oryginalną sałatkę można postawić na świątecznym stole lub ugotować w ten sposób. Słodka karmelizowana gruszka, słony ser i aromatyczna rukola razem tworzą niepowtarzalną symfonię smaków. Dalej w przepisie o wszystkim szczegółowo!
Składniki
do sałatki:
- rukola - 200 g
- Ser Gorgonzola - 100 g
- nerkowce - garść
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
do karmelizacji gruszki:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło na patelni.
Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wodę, wino i wymieszaj. Kontynuuj karmelizację przez kolejne 2 minuty.
Pokrój gruszkę na grube talerze i włóż na patelnię z syropem cukrowym. Dusić wszystko razem przez 4-5 minut.
Orzechy nerkowca suszyć przez kilka minut na osobnej patelni i lekko posiekać.
Połącz rukolę, pokruszoną Gorgonzolę, orzechy nerkowca, sól, mielony pieprz i oliwę z oliwek.
Połóż sałatkę na talerzu, posyp karmelizowaną gruszką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy