Olivier z kiełbasą i jogurtem to dość klasyczne danie, do którego doprawia się jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu bez dodatków. Ta opcja sosu sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna.
Składniki
- ogórki (świeże) – 2 kawałki
- ogórki (marynowane) – 2 kawałki
- zielony groszek (puszka) – 200 g
- gotowana kiełbasa - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- ziemniaki - 3 kawałki
- jogurt - 150 ml
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki w skórce i jaja kurze. Wyjmij jajka 7 minut po ugotowaniu i gotuj ziemniaki do miękkości – 20 minut. Następnie ostudź i Wyczyść wszystko. Umyj świeże ogórki i pokrój w kostkę, wlej do miski.
Przenieś groszek do miski na ogórki.
Kiełbasę i kiszone ogórki pokroić w kostkę, włożyć do miski.
Obrane ziemniaki i jajka również pokroić w kostkę, wysłać do miski. Całe cięcie powinno być takie samo.
Odpowiednią ilość Oliviera przełożyć do miski, dodać sól, pieprz i jogurt, wymieszać. Nie napełniaj całej objętości sałatki na raz, jeśli nie planujesz jeść tego samego dnia.
Ponieważ Olivier jest dość obfitą sałatką, można ją podawać jako samodzielne danie na lunch lub kolację. W razie potrzeby możesz ozdobić świeżymi ziołami.