Ostatnio w Internecie coraz częściej pojawiają się zdjęcia sajgonek. Okazuje się, że jest to zwykły naleśnik z papieru ryżowego z różnymi nadzieniami i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na dowód tego dzielę się przepisem na sajgonki z rybą.
Składniki
- czerwona ryba (małosolna) – 250 g
- ogórki - 2 kawałki
- sałata - 2 liścia
- czerwona kapusta - 200 g
- mięta - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- papier ryżowy - 6 arkusze
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj czerwoną kapustę w paski i umieść w misce.
Dodaj sól, mielony pieprz, olej i wymieszaj.
Pokrój ryby, ogórki i liście sałaty.
Usuń liście z gałązek mięty.
Namocz papier ryżowy w ciepłej wodzie przez 20 sekund.
Połóż na desce, połóż kawałki liści sałaty, ogórki, czerwoną kapustę i ryby na wierzchu.
Dodaj 2-3 liście mięty, wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń sajgonkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy