Te kanapki są szczególnie dobre, jeśli zamiast zwykłej zieleni weźmiesz młode kiełki roślin strączkowych lub rzodkiewki. Awokado zapewnia dzienną porcję zdrowych tłuszczów roślinnych, świeże warzywa dostarczają błonnika, a jajka dostarczają cennego białka.
Składniki
- chleb - 4 plasterki
- awokado - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- rzodkiewka - 4 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- kiełkujące ziarna - 1 garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo i oddziel białko lub ugotuj je w dowolny sposób.
Obierz awokado i pokrój połowę w kliny. Drugą połowę rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z solą i pieprzem.
Posmaruj dwie kromki chleba masą z awokado i ułóż na wierzchu kliny awokado.
Rozłóż pokruszone białko, krążki rzodkiewki, kiełki i przykryj chlebem na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy