Przepis na niezwykłą przekąskę został wymyślony we Francji w epoce króla Ludwika IX. Od tego czasu pojawiło się wiele oryginalnych odmian mięsa, ryb i grzybów. Dzisiaj przyjrzyjmy się bliżej przepisowi na tatar z tuńczyka. Uwielbiam gotować z mango.
Składniki
- tuńczyk - 300 g
- Mango - 1 rzecz
- sok z cytryny - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- sos sojowy - 1 art.
- sos chili - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 0,3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z tuńczyka najpierw włóż do zamrażarki na 30-40 minut.
Drobno posiekaj filety z tuńczyka.
Wymieszaj powstałą masę z olejem, sokiem z cytryny, sosami, przyprawami i solą. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Obierz Mango, odetnij miąższ, posiekaj.
Umieść formę do serwowania na talerzu, ułóż warstwę mango i spłaszcz.
Dodaj kęs tuńczyka i lekko ubij.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy