Radzę ugotować dużo sałatki na raz. Po pierwsze, ponieważ okazuje się bardzo smaczny i zawsze jest szybko spożywany. A po drugie, ponieważ danie jest doskonale przechowywane w lodówce do 10 dni. Z czasem smak tylko się poprawia.
Składniki
- marchew - 500 g
- kapusta (Biała) – 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 3 art.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel białą kapustę na płatki i pokrój w małe kwadraty.
Wymieszaj kapustę z solą, lekko zetrzyj i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
W misce z kapustą dodaj marchewkę, cukier i ocet.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurkumę, paprykę i mielony pieprz.
Wlej gorący olej z przyprawami do miski z warzywami.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, wymieszaj i przykryj płaskim talerzem. Odłóż na bok i pozostaw pod ładunkiem na 6-8 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy