Jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować ze śledzia pod futrem. Po prostu zrób sałatkę z chudym majonezem. Danie okazuje się nie gorsze, wręcz przeciwnie-smaczniejsze i lżejsze. Być może ten konkretny przepis stanie się Twoim ulubionym.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- majonez (chudy) – 180 ml
- ogórki (do dekoracji) – pół
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Posiekaj cebulę, zetrzyj warzywa i jajka na grubej tarce.
Połóż warstwę śledzia na talerzu, posyp kolendrą i pieprzem. Na wierzch dodaj cebulę i ziemniaki. Sól, pieprz i posmaruj chudym majonezem.
Ułóż marchewki i jajka warstwami, ponownie pieprz i sól. Przykryj warstwą buraków zmieszanych z majonezem.
Spłaszcz, udekoruj okruchami gotowanych jajek, kawałkami śledzia i ogórka. Włóż sałatkę do lodówki na 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy