Wątroba to bardzo zdrowy produkt, który zaleca się włączyć do codziennej diety. Możesz z niego ugotować wiele ciekawych i smacznych potraw, ale proponuję wybrać ciasto z wątroby typu PP. Jestem pewien, że wiele takich potraw będzie smakować.
Składniki
- wątroba wołowa - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 3 art.
- mąka owsiana - 2 art.
- mąka lniana - 1 art.
- masło - 40 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 8 g
- jogurt grecki - 200 g
- marchew - 250 g
- cebula - 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- Olej roślinny - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż wątrobę wołową przez maszynę do mięsa.
Dodaj jajka, mleko, oba rodzaje mąki, sól, mielony pieprz i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być nieco grubsze niż zwykłe naleśniki.
Posmaruj patelnię masłem, wlej trochę ciasta, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i smaż do miękkości po obu stronach. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut, często mieszając.
Wyłącz ogień, posyp solą, pieprzem i wymieszaj.
Wymieszaj grecki jogurt z posiekanym czosnkiem.
Złóż ciasto wątrobowe, smarując sosem jogurtowym i przesuwając pieczone warzywa.
Udekoruj gotowe ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.