A co, jeśli robisz bułki z boczkiem? Odpowiem z góry - to niezwykłe, ale smaczne. Jeśli nie masz krajalnicy, kup pokrojony boczek. W razie potrzeby gotowe bułki można lekko zrumienić palnikiem gazowym. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- łosoś (małosolna) – 120 g
- tuńczyk (w puszkach) – 100 g
- boczek (plasterki) – 50 g
- szczypiorek - 4 stem
- Ser Philadelphia - 200 g
- majonez (japoński) – 1 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ugotowany ryż, ocet i cukier.
Posiekaj zieloną cebulę i łososia
Ostrożnie połóż tuńczyka na talerzu i podziel widelcem na kostki.
Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż warstwę ryżu, połóż arkusz nori na wierzchu.
Na szerokiej krawędzi ułóż ser, zieloną cebulę, tuńczyka w puszce i łososia w paski.
Zwinąć ciasną rolkę, naciskając palcami na całej powierzchni.
Przykryj gotową bułkę plasterkami boczku, udekoruj majonezem i kawałkami zielonej cebuli.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy