przekąski 04.07.2023

Hummus libański

50 min
2 porcje
Libański hummus
Denira, stock.adobe.com
0

W Libii wiele potraw jest przygotowywanych z produktów pochodzenia roślinnego. Powszechnie stosuje się zboża, fasolę i warzywa. Wśród całej tej różnorodności chciałbym podkreślić libański hummus. Jego cudowna konsystencja i zaskakująco delikatny smak są godne uwagi.

Składniki

  • ciecierzyca - 300 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • tahini - 2 art.
  • sok z cytryny - 50 ml
  • oliwa z oliwek - 80 ml
  • papryka - 1 łyżeczka
  • Zira - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
  • woda - 1,2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i zalej wodą przez 6 godzin.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i włóż do garnka.

Napełnij świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.

Weź trochę bulionu, spuść resztę. Lekko ostudź ciecierzycę.

Umieść gotowaną ciecierzycę, obrane ząbki czosnku i pastę tahini w misce blendera.

Dodaj sok z cytryny, zirę, sól i 30 ml oleju. Zmiel na gładką konsystencję.

Dodaj wywar, dostosowując gęstość Hummusu.

Umieść hummus na głębokim talerzu, przykryj pozostałym olejem i posyp papryką.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy