W Libii wiele potraw jest przygotowywanych z produktów pochodzenia roślinnego. Powszechnie stosuje się zboża, fasolę i warzywa. Wśród całej tej różnorodności chciałbym podkreślić libański hummus. Jego cudowna konsystencja i zaskakująco delikatny smak są godne uwagi.
Składniki
- ciecierzyca - 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- tahini - 2 art.
- sok z cytryny - 50 ml
- oliwa z oliwek - 80 ml
- papryka - 1 łyżeczka
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
- woda - 1,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i zalej wodą przez 6 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i włóż do garnka.
Napełnij świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Weź trochę bulionu, spuść resztę. Lekko ostudź ciecierzycę.
Umieść gotowaną ciecierzycę, obrane ząbki czosnku i pastę tahini w misce blendera.
Dodaj sok z cytryny, zirę, sól i 30 ml oleju. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj wywar, dostosowując gęstość Hummusu.
Umieść hummus na głębokim talerzu, przykryj pozostałym olejem i posyp papryką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy