przekąski 27.06.2023

pasztet z białej fasoli

50 min
4 porcje
Pasztet z białej fasoli
rainbow33, stock.adobe.com
0

Obfita przekąska, którą chętnie spożywa się nie tylko na czczo. Pasztet z białej fasoli ma pozytywny wpływ na pracę żołądka i wzmacnia układ odpornościowy. Kanapka z taką pastą szybko przywróci siłę i zaspokoi głód przez długi czas.

Składniki

  • fasola (Biały) – 300 g
  • czosnek - 2 ząbek
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w wodzie przez 4-6 godzin.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i umieść w głębokim rondlu.

Napełnij świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.

Spuść pozostały płyn do osobnego pojemnika.

Puree fasolę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj przyprawy, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Jeszcze raz dokładnie zmiel masę blenderem. Na tym etapie gęstość pasztetu można regulować pozostałym bulionem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy