przekąski 07.07.2023

pasztet czosnkowy

1 godz. 20 min.
2 porcje
Pasztet czosnkowy
StockImageFactory, stock.adobe.com
0

Po obróbce cieplnej czosnek traci swoje właściwości piekące, staje się miękki i słodkawy. Spróbuj zrobić pasztet czosnkowy z pieczonego warzywa, a najprawdopodobniej twoje gospodarstwo domowe nawet nie zrozumie, z czego jest. Podawaj przekąskę z białym chlebem.

Składniki

  • czosnek - 200 g
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • mielona kolendra - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój czosnek na pół w poprzek.

Zawiń w folię razem z gałązkami rozmarynu i piecz przez 1 godzinę w 150 stopniach.

Ostudzić, rozpakować folię i oddzielić miąższ czosnku od łuski.

Dodaj sól, olej, sok z cytryny i przyprawy. Zetrzyj widelcem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy