Po obróbce cieplnej czosnek traci swoje właściwości piekące, staje się miękki i słodkawy. Spróbuj zrobić pasztet czosnkowy z pieczonego warzywa, a najprawdopodobniej twoje gospodarstwo domowe nawet nie zrozumie, z czego jest. Podawaj przekąskę z białym chlebem.
Składniki
- czosnek - 200 g
- rozmaryn - 2 gałązki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czosnek na pół w poprzek.
Zawiń w folię razem z gałązkami rozmarynu i piecz przez 1 godzinę w 150 stopniach.
Ostudzić, rozpakować folię i oddzielić miąższ czosnku od łuski.
Dodaj sól, olej, sok z cytryny i przyprawy. Zetrzyj widelcem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy