Masz suchą marchewkę? Ugotuj go z ogórkami! Rekompensują główną wadę, a przekąska okaże się niezwykle soczysta. Do dressingu używam sosu sojowego w połączeniu z sokiem z cytryny i czosnkiem. Olej dodaje się osobno na gorąco.
Składniki
- marchew - 600 g
- czosnek - 4 ząbki
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i ogórki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej marchewki z ogórkami.
W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj powstałą marynatę do miski z warzywami i ponownie wymieszaj. Przed podaniem przekąskę należy podawać w lodówce przez 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy