przekąski 07.07.2023

galaretka z udka wieprzowego i wołowiny

4 godz. 40 min.
20 porcji
Galaretka z nóg wieprzowych i wołowiny
igor, stock.adobe.com
0

Jutro jest święto, co oznacza, że dziś ugotujemy galaretkę z nóg wieprzowych i wołowiny. Bulion powinien gotować się przez długi czas, więc możesz spokojnie robić inne rzeczy w kuchni. Pozostawienie patelni bez nadzoru nie jest tego warte, zwłaszcza że podczas tego procesu konieczne jest usunięcie hałasu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zeskrob nogi wieprzowe nożem, opłucz i zalej zimną wodą przez 4 godziny.

Odcedź, ponownie spłucz i przenieś do głębokiego garnka.

Dodaj pokrojoną na duże kawałki wołowinę, przyprawy i wodę. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Dodaj obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.

Wyjmij nogi i wołowinę na talerz, odłóż na bok do ostygnięcia.

Cebulę wyrzucić, bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy.

Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 3 minuty.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w foremkach.

Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 5-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy