Jutro jest święto, co oznacza, że dziś ugotujemy galaretkę z nóg wieprzowych i wołowiny. Bulion powinien gotować się przez długi czas, więc możesz spokojnie robić inne rzeczy w kuchni. Pozostawienie patelni bez nadzoru nie jest tego warte, zwłaszcza że podczas tego procesu konieczne jest usunięcie hałasu.
Składniki
- nogi wieprzowe - 1 kg
- wołowina (na kości) – 1,5 kg
- czosnek - 20 g
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 40 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zeskrob nogi wieprzowe nożem, opłucz i zalej zimną wodą przez 4 godziny.
Odcedź, ponownie spłucz i przenieś do głębokiego garnka.
Dodaj pokrojoną na duże kawałki wołowinę, przyprawy i wodę. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Dodaj obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij nogi i wołowinę na talerz, odłóż na bok do ostygnięcia.
Cebulę wyrzucić, bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 3 minuty.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w foremkach.
Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 5-6 godzin.