przekąski 28.06.2023

Chudy forszmak śledziowy

20 min
4 porcje
Chudy forszmak ze śledzia
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Tradycyjny przepis na żydowską przekąskę obejmuje masło, jajka na twardo i mleko. Spróbujemy przygotować chudy forshmak ze śledzia, usuwając wszystkie wymienione produkty. Aby sobie to ułatwić, kup filetowaną rybę.

Składniki

  • śledź - 1 rzecz
  • biały chleb - 1 kawałek
  • jabłka (zielony) – 1 rzecz
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 rzecz
  • ocet - 1 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Chleb pokruszyć w misce, zalać wodą i odstawić na 10 minut.

Śledź wypatroszyć, usunąć głowę, płetwy i ogon.

Zdejmij skórę, pokrój na pół wzdłuż, Usuń grzbiet i pestki.

Drobno posiekaj jabłko i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Złożyć filety śledziowe, jabłko, smażoną cebulę i namoczony chleb do miski blendera. Zmiel na gładką konsystencję.

Dodaj ocet, sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie zmiel.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy