Nie zawsze można czekać, aż koreańska marchewka zostanie zaparzona. W takich przypadkach ten przepis jest odpowiedni. Warzywo wlewa się gorącą solanką i jest gotowe do spożycia w ciągu minuty. Wygodnie jest przygotować taką przekąskę, gdy nagle przybyli goście.
Składniki
- marchew - 600 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet jabłkowy - 1,5 art.
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- woda (przegotowany) – 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj czosnek, sól, czerwoną paprykę przepuszczoną przez prasę i wymieszaj.
Na małej patelni połącz wodę, cukier, ocet, olej i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Wlej marchewki gorącą solanką i ponownie wymieszaj. Przekąska jest gotowa do spożycia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy