przekąski 07.07.2023

Shawarma po uzbecku

20 min
2 porcje
Shawarma po uzbecku
dimetradim, stock.adobe.com
0

Myślę, że nie zdziwiłbyś się, gdybym powiedział, że shawarma w stylu uzbeckim jest gotowana z wołowiną. Mięso należy najpierw ugotować, upiec lub usmażyć. Oprócz wymienionych warzyw Uzbekowie często dodają kiszoną kapustę i marynowane ogórki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gotowaną wołowinę i przygotowane warzywa.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.

Wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i sól przepuszczoną przez prasę.

Rozłóż chleb pita na stole i obficie posmaruj aromatycznym sosem.

Ułóż wołowinę, pieczone i świeże warzywa.

Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń shawarmę.

Połóż shawarmę na grillu i smaż na złoty kolor po obu stronach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy