Myślę, że nie zdziwiłbyś się, gdybym powiedział, że shawarma w stylu uzbeckim jest gotowana z wołowiną. Mięso należy najpierw ugotować, upiec lub usmażyć. Oprócz wymienionych warzyw Uzbekowie często dodają kiszoną kapustę i marynowane ogórki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gotowaną wołowinę i przygotowane warzywa.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.
Wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i sól przepuszczoną przez prasę.
Rozłóż chleb pita na stole i obficie posmaruj aromatycznym sosem.
Ułóż wołowinę, pieczone i świeże warzywa.
Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń shawarmę.
Połóż shawarmę na grillu i smaż na złoty kolor po obu stronach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy