Klasyczny Falafel jest zrobiony z ciecierzycy, ale ogólnie można użyć różnych roślin strączkowych. Złap przepis z soczewicą. Polecam użycie czerwonego-ma ładniejszy kolor, a krój kulek będzie wyglądał bardziej apetycznie.
Składniki
- czerwona soczewica - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Chili - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- papryka - 1 łyżeczka
- bułka tarta - 4 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Soczewicę moczyć przez 6-8 godzin, opłukać i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Przepuść cebulę, czosnek i chili przez maszynkę do mięsa.
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce i dodaj wszystkie przyprawy.
Uformuj kulki falafela, zawiń w panierkę i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy