We Francji to danie nazywa się pięknym słowem "Kokot". Nie zagłębimy się w skomplikowane szczegóły, ale raczej zajmiemy się gotowaniem julienne z grzybami i mięsem mielonym. Patrząc w przyszłość, powiem ci, że w tej wersji przekąska zawsze okazuje się bardzo soczysta i smaczna.
Składniki
- mięso mielone - 200 g
- Grzyby - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - pół szklanki
- ser - 150 g
- mąka - 1 art.
- masło - 50 g
- gałka muszkatołowa (mielony) – na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Sol (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj mięso mielone i smaż wszystko razem przez 10 minut.
Posyp mąką, solą, przyprawami i polej śmietaną. Gotuj przez 5 minut, często mieszając.
Umieść obrabiany przedmiot w wysmarowanej formie i posyp serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy