Taki przedmiot jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także bardzo piękny. Czasami dodaję jeszcze kilka krążków czerwonej i żółtej papryki dla koloru. W tajemnicy powiem ci, co zrobić, aby brokuły pozostały tak samo szmaragdowo zielone.
Składniki
- brokuły - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 5 ząbki
- Goździk - 4 kawałki
- ziele angielskie (groszek) – 5 sztuk
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- ocet (9%) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel brokuły na małe różyczki, gotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie i natychmiast schłodź w kąpieli lodowej. Ostatnim krokiem jest zapewnienie bezpieczeństwa jej koloru.
Pokrój marchewki w plasterki, a jeśli są kręcone formy-gwiazdki lub kwiaty.
Obierz czosnek i wyślij go do słoika. Na wierzchu ładnie ułóż brokuły z marchewką.
Wyślij sól, cukier i wszystkie przyprawy do warzyw. Następnie wlej olej, ocet i wrzącą wodę.
Przykryj słoik pokrywką, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 5-7 minut.
Zwiń wysterylizowany przedmiot i przechowuj w chłodnym miejscu.