Uzupełnij zapasy w spiżarni o kolejny smaczny kęs. Bakłażany z ogórkami duszone są we własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości przypraw, soli, oleju i octu. Aby pozbyć się goryczy, bakłażany są tradycyjnie moczone w słonej wodzie.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- ogórki - 1 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 500 g
- ocet jabłkowy - 100 ml
- Olej roślinny - 120 ml
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana i namocz przez 15 minut w słonej wodzie.
Pokrój ogórki, obraną cebulę i paprykę.
Połącz wszystkie warzywa w dużym rondlu z grubym dnem.
Dodaj sól, przyprawy i olej. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlać ocet, dusić przez kolejne 5 minut i zamknąć w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy