bakłażan z ogórkami na zimę

35 min
10 porcji
Bakłażan z ogórkami na zimę
Mikhail, stock.adobe.com
0

Uzupełnij zapasy w spiżarni o kolejny smaczny kęs. Bakłażany z ogórkami duszone są we własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości przypraw, soli, oleju i octu. Aby pozbyć się goryczy, bakłażany są tradycyjnie moczone w słonej wodzie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana i namocz przez 15 minut w słonej wodzie.

Pokrój ogórki, obraną cebulę i paprykę.

Połącz wszystkie warzywa w dużym rondlu z grubym dnem.

Dodaj sól, przyprawy i olej. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wlać ocet, dusić przez kolejne 5 minut i zamknąć w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy