Najłatwiejszym sposobem szybkiego przygotowania gęstego dżemu brzoskwiniowego jest dodanie tam żelatyny. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak ani bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego, ale dla gęstości owoce nie będą musiały być gotowane w cukrze przez wiele godzin.
Składniki
- brzoskwinie - 1 kg
- cukier - 800 g
- żelatyna - 20 g
- woda - 100 ml
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
- wanilina - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej brzoskwinie wrzącą wodą przez pół minuty, obierz i usuń pestki.
Przełóż je przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier i kwas cytrynowy i zagotuj.
Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
Gotuj brzoskwinie przez 10-15 minut, dodaj wanilinę i żelatynę i mieszaj, aż będą gładkie.
Usuń dżem z ognia i wlej do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy