Onigiri to tradycyjne japońskie danie, które składa się z kulek ryżowych lub trójkątów gotowanych razem z różnymi dodatkami. Na przykład taka świetna wegetariańska opcja z ogórkami spodoba się nawet tym, którzy są na diecie.
Składniki
- okrągły ryż - 1 szkło
- woda - 1 szkło
- sól - 1 szczypta
- Sezam - 1 art.
- ogórki - 40 g
- koperek - 1 gałązka
- nori - 0.5 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut, aż woda zostanie wchłonięta.
Zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. Sól do smaku.
Posiekaj koperek i ogórki. Możesz dodać coś innego do smaku.
Weź część ryżu i uformuj Trójkąt Onigiri z nadzieniem z ogórka.
W razie potrzeby obtocz Onigiri w sezamie i zawiń w paski nori.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy