Jeśli wolisz klasykę, na pewno przyda ci się ten przepis na bułki kalifornijskie. Proponuję dziś ugotować je z węgorzem i sezamem. A przed podaniem koniecznie udekoruj danie sosem teriyaki-świetnie komponuje się z węgorzem.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 1-2 kawałki
- Węgorz - 160 g
- nori - 4 liścia
- Sezam - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją we wrzącej wodzie i dopraw octem solą i cukrem.
Pokrój awokado i ogórek w kostkę, pokrój rybę. Podziel arkusze nori na pół.
Na każdym arkuszu ułóż warstwę ryżu, obficie posyp sezamem i dociśnij.
Odwróć obrabiany przedmiot ryżem w dół i połóż nadzienie na nori.
Uformuj ciasne rolki za pomocą maty i pokrój wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy